Brondiensten: vieringen in de stijl van Taizé of Iona

Hou je van vieringen die gericht zijn op spiritualiteit, mystiek en meditatie? Dan zijn de brondiensten iets voor jou. Deze vieringen, in de stijl van Taizé of Iona, vinden ongeveer acht keer per jaar plaats in het witte kerkje van Simonshaven. De organisatie is in handen van een regionale groep enthousiaste mensen uit (o.a.) Zuidland, Spijkenisse, Simonshaven, Heenvliet, Geervliet, Hellevoetsluis en Oostvoorne.

Taizévieringen

De Taizévieringen zijn gebaseerd op de vieringen van de internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap van Taizé in Frankrijk. Deze diensten bestaan vooral uit het (veel en bij herhaling) zingen van taizéliederen, momenten van stilte en bezinning en de gelegenheid om een kaarsje aan te steken.

Ionavieringen

De Ionavieringen zijn gebaseerd op de oecumenische vieringen van de Schotse gemeenschap in Iona. Iona is een eiland aan de westkust van Schotland waar God in de ruige natuur dichtbij voelt. Kenmerkend voor Iona is vooral de sterke verbondenheid met de schepping en het diepe besef van Gods aanwezigheid in je leven, in mensen en in de schepping. De gemeenschap van Iona zoekt naar nieuwe wegen om het evangelie in deze tijd vorm te geven.

In het witte kerkje van Simonshaven

Zowel de Taizévieringen als de Ionavieringen vinden plaats in het witte kerkje van Simonshaven. De kerk is open om 19:15 uur, de liederen kunnen worden geoefend worden vanaf 19:30 uur. Een halfuur later, om 20:00 uur, begint de viering.

Meditatieve wandeling en zangdienst in Dorpskerk

De organisatie van de brondiensten doet nog meer. Ze organiseert ook meditatieve wandelingen in het Bernissegebied en eens per jaar een zangdienst in de Dorpskerk van Zuidland. Die zangdienst draait altijd om een bepaald thema en aanwezigen vormen een vierstemmig gelegenheidskoor.