Trouwen

Trouwdiensten zijn (eigenlijk altijd) aparte kerkdiensten die volgen op de huwelijksvoltrekking in het stad- of gemeentehuis. Maar waartoe dienen ze? En waarom trouwen mensen eigenlijk in de kerk?

Inzegening of bevestiging van het huwelijk

Hoewel iedereen het wel zo zegt, ’trouwen’ mensen niet in de kerk. Wat ze in een trouwdienst wel doen, is God vragen om inzegening en bevestiging van hun zojuist voltrokken huwelijk. Zo maken ze een nieuw begin, met God als medepartner in het verbond dat ze samen hebben gesloten.

Kerkelijke achtergrond partners

Om ‘in de kerk te trouwen’ is ’t het gemakkelijkst als beide partners bij dezelfde kerkelijke gemeente zijn aangesloten. Dan immers ligt het voor de hand de trouwdienst in het eigen kerkgebouw te houden. Komen beide partners uit een andere kerkgemeente, dan is het een beetje een traditie dat de trouwdienst plaatsvindt in de kerk van de bruid. Toch hoeft dat niet. De keuze voor de locatie is vrij, net als de keuze voor wie in de dienst mag voorgaan.

Bijtijds contact opnemen

Als je je huwelijk kerkelijk wilt laten bevestigen, moet je ruim voor de trouwdag (uiterlijk acht weken) contact met de predikant opnemen om de trouwdienst te organiseren en alles goed te regelen. Informeer ook de Ledenadministratie, zodat je nieuwe burgerlijke status daarin verwerkt kan worden.

Informatie
 • ledenadministrateur, administratie Kerkbalans
  Arie van Loo
  (0181) 45 25 52
 • Kostersteam
  diverse vrijwilligers
  (0181) 45 07 52
 • predikant
  Gerard Wolfert
  (06) 82 79 96 89