Geen schoenendoosactie meer vanuit Zuidland

30 juli 2021

Het doek valt voor de jaarlijkse schoenendoosactie in Zuidland, waarbij allerlei bruikbare spullen voor kinderen in armere landen werden ingezameld. De actie, waar veel vrijwilligers zich voor inzetten, kan vanwege brandveiligheidseisen niet meer bij het Zuidlandse bedrijf POLS georganiseerd worden.

18 jaar bij POLS

POLS bood 18 jaar ruimte aan het sorteer-, inpak- en laadwerk. Mede dankzij de faciliteiten die POLS bood, kon de actie elk jaar groter worden. Maar het bedrijf groeide ook en had de ruimte nodig voor bijvoorbeeld stellingen. Daardoor werd het op den duur te krap om de actie (brand)veilig te kunnen laten plaatsvinden.

Afbouwen

Gaat het dan nu opeens stoppen? Niet helemaal. De dozen moeten snel het pand uit, in de maanden augustus en september kunnen nog spullen worden ingeleverd (informatie hierover volgt nog), er komt nog een kleine actieperiode in september, er moet nog veel materiaal uitgezocht worden en in november gaat er opgeruimd  worden. Tenminste, als corona geen roet in het eten gooit. Over dit ‘afbouwproces’ volgt nog meer informatie.

Spullen naar doelroep

Wat er met de spullen die al zijn ingezameld gaat gebeuren? Gelukkig is Zuidland niet het enige Verwerkingscentrum. Die spullen gaan naar andere verwerkingscentra en komen uiteindelijk gewoon bij de kinderen terecht voor wie ze bedoeld zijn.

Dankbaar

Carin Schenk, een van de drijvende krachten achter het Verwerkingscentrum, vindt het vreselijk dat het mooie werk moet stoppen, maar ze is vooral dankbaar voor al die jaren dat zo veel vrijwilligers zo veel moois hebben kunnen neerzetten. Die dankbaarheid geldt ook voor POLS, dat 18 jaar gastvrij onderdak bood aan de schoenendoosactie. En ze houdt ook nog een beetje hoop. ‘We bidden dat God ons de weg wijst hoe een en ander gaat verlopen’, zegt ze. ‘Misschien staan er wel mensen op in de regio, die een locatie vinden om een nieuw Verwerkingscentrum te beginnen … De tijd zal het leren.’