Geloofsopvoeding: hopen dat het zaadje goed gezaaid is en eens zal kiemen

23 januari 2019

Hoe voed je in deze tijd je kinderen op met het geloof? Waar loop je tegenaan? Wat is er allemaal over dit onderwerp geschreven? Welke eigentijdse muziek ‘met een boodschap’ is er allemaal? En wat zijn de ervaringen van andere ouders? Op deze website besteden we regelmatig aandacht aan het thema ‘geloofsopvoeding’. Deze keer deelt Jeanette Smits haar ervaringen. “Onze kinderen zijn al volwassen, maar ik heb jaren werkervaring met jonge kinderen als leerkracht. En ook nu werk ik nog met kinderen, als oppas in een gezin in Ouddorp.”

Geloofsopvoeding: zoeken naar handvatten

“Ik ben zelf niet met de Bijbel opgegroeid, dus opvoeden met het geloof was voor mij zoeken naar handvatten. Toen onze jongens klein waren, lazen we veelal uit een kinderbijbel: eerst de Peuterbijbel, later uit de Bijbel voor jou, geschreven door J.H. Mulder-van Haeringen. Muziek vind ik ook een belangrijk element. We hadden allerlei cd’s waar we allerlei liedjes van zongen. En ook op de toenmalige basisschool De Bongerd, waar ik werkte, werd veel gezongen. Iedere week was er een ‘lied van de week’. Totdat onze drie kinderen naar de middelbare school gingen, bezochten ze de kindernevendienst, toen nog in de middag. Dat tijdstip was niet prettig, maar het was niet anders. Gelukkig kunnen de kinderen nu in de morgendienst terecht. Ze hebben ook catechisatie gevolgd, tot ze 16/17 jaar waren. Eerst bij de dominee thuis, later huiscatechisatie bij iemand thuis en daarna … was er een gat. Want studeren, op jezelf wonen en je dan ook nog aansluiten bij een andere kerkgemeenschap, dat was een brug te ver. Ik vind het jammer dat ze niet zo veel meer met de kerk hebben, maar ik hoop dat het zaadje goed gezaaid is en eens zal kiemen.”

Nieuwe apparaten, nieuwe mogelijkheden voor geloofsopvoeding

“Door de intrede van computers, de iPad, het digibord en de mobiele telefoon zijn de mogelijkheden voor geloofsopvoeding wel groter geworden. Nu, met mijn oppaskinderen in Ouddorp, zingen we via YouTube allerlei leuke, gezellige christelijke liedjes, van Hanna Lam tot Opwekking. We bouwen er een feestje van! Om de beurt een lied kiezen, kijken naar het bijbehorende filmpje en weer zingen. Het Bijbellezen doen we ‘s avonds na het eten. De oudste jongen leest dan een stukje voor. Er zijn nu veel interactieve kinderbijbels te vinden, zoals bijvoorbeeld De Samen lees Bijbel. Daarin staan, naast een vertelling, wat vragen of kleine spelletjes, aangevuld met mooie illustraties. Verder lezen we veel prentenboeken met een Bijbels thema, zoals verdriet, angst, goed en kwaad, ruzie etc. Zo had ik deze Adventstijd een boekje met het kerstverhaal in stukjes, waar iedere dag een plaatje bij mocht worden geplakt. De kinderen vonden dit helemaal geweldig. Op een speelse manier bezig zijn met Bijbelverhalen. Met een praatje, een plaatje en eventuele denkvragen erbij. Dat houdt de Bijbel levend.”

Ook verhalen over geloofsopvoeding delen? Mail ons

Heb je zelf een leuk verhaal dat je als ouder(s) of grootouder(s) met anderen wil delen, mail dan naar Susanna van den Engel. Haar e-mailadres staat hieronder.

Informatie
  • Contactpersoon geloofsopvoeding
    Susanna van den Engel-de Vroed