Geloofsopvoeding: inspiratie en lessen uit Bijbels dagboek

27 november 2018

Hoe voed je in deze tijd je kinderen op met het geloof? Waar loop je tegenaan? Wat is er allemaal over dit onderwerp geschreven? Welke eigentijdse muziek ‘met een boodschap’ is er allemaal? En wat zijn de ervaringen van andere ouders? Op deze website besteden we regelmatig aandacht aan het thema ‘geloofsopvoeding’. Deze keer delen Rutger en Marina van der Linden hun ervaringen. Zij hebben veel aan de inspirerende lessen uit Elke dag een nieuw begin, een Bijbels dagboek.

Als de kinderen ouder worden, wat dan?

“Hoe voed je je kinderen in deze tijd op met het geloof? Ook voor ons is dat een moeilijke vraag. Zeker nu alles draait om snelheid, digitaal en volle agenda’s met school, werk, sport en andere sociale ‘verplichtingen’. Als de kinderen heel klein zijn probeer je ze te verwennen met de mooie verhalen uit de prentenbijbel waarin alles in beeld te zien is. Maar de kinderen worden ouder. En dan?”

Bijbelverhalen naspelen als gezinsmoment

“Een aantal jaren geleden hadden we soms in een weekend een gezinsmiddag of -avond. De kinderen mochten dan kiezen wat ze wilden eten en we deden samen leuke dingen. Boeken van de ‘family builders’ gaven ons richting om die momenten in te vullen. We deden bijvoorbeeld een speurtocht in het huis om het verhaal van de ‘verloren schat’ levend te krijgen. Of we speelden met elkaar de Barmhartige Samaritaan na. Eén keer raden wie de ezel was…”

Mooie lessen en inspiratie uit Bijbels dagboek ‘Elke dag een nieuw begin’

“Op allerlei manieren probeer je de kinderen de schatten van de Bijbel te laten ontdekken. Nu de oudste kinderen richting hun tienerjaren gaan, proberen we iets meer structuur te creëren. Elke dag tijdens het ontbijt lezen we uit een speciaal Bijbels dagboek voor kinderen. Het gaat om het boek Elke dag een nieuw begin van Max Lucado. Dit dagboek leert ons om elke dag te beginnen met een woord van God en geeft ons een mooie les voor de dag die gaat komen.”

Volproppen met ijsjes en snoep

“Een voorbeeld is de les over het dagje uit waarop alles mag. Het gaat ongeveer zo: stel je eens voor wat er zou gebeuren als je ouders je tijdens een dagje uit precies zouden geven waar je om vroeg? Je zou je volproppen met ijsjes en van de ene snoepkraam naar de andere hollen… totdat je kotsmisselijk was. Kun je je voorstellen wat een puinhoop het op de wereld zou worden als God ons alles zou geven waar we om vragen? Want Gods bedoeling met ons is niet dat wij veroordeeld worden, maar dat wij gered worden door onze Heer Jezus Christus (1 Thess. 5 vers 9). Dus wat is volgens deze tekst Gods bedoeling met jou? Dat je verlost wordt. Het is Gods grootste wens dat jij in de hemel komt. Daar ben je naar op weg. Sommige dingen die je in je leven meemaakt, helpen je verder. Andere dingen leiden je af. Dat is niet Gods bedoeling. Als Zijn volmaakte plan en jouw aardse plan met elkaar botsen, moet er een keuze gemaakt worden. Wie is er de baas over deze reis? Jij of God? God natuurlijk. En wat ben ik blij dat Hij voor ons allemaal de hemel kiest.”

Ouders moeten soms nee zeggen

“Het stukje eindigt altijd met Groeien in Geloof, met een praktische tip. Zoals in dit geval: ‘Ouders moeten soms nee zeggen. Probeer de volgende keer dat dit bij jou gebeurt niet direct boos te worden, maar je eerst af te vragen waarom ze nee zeggen. Zou het kunnen dat ouders soms nee zeggen omdat dat beter voor je is? Laat je ouders eens flink schrikken… Bedank ze omdat ze nee zeggen – dat betekent dat ze echt van je houden!”

Mooie start van de dag

“Dit soort verhalen zorgt vaak voor een heel mooie start van de dag, waarin we verder met elkaar praten over de liefde van Jezus voor ons en over hoe we hier zelf ook mee om kunnen gaan op school en of ons werk.”

Voorlezen uit de Samenleesbijbel

“Verder hebben onze kinderen allemaal een eigen vaste dag in de week waarop zij voor ons allemaal bidden tijdens het eten. Ook mogen ze voorlezen uit de Samenleesbijbel en kletsen we over de vragen die onder de Bijbelgedeeltes staan. Op deze manier proberen wij onze kinderen zo veel mogelijk mee te geven van de rijkdom van de Bijbel. Makkelijk? Zeker niet. Doen we het goed? Dat weten we ook niet. Maar we mogen vertrouwen op de woorden uit Jesaja, waarin God ons vertelt dat elk Woord van God dat in het hart van de kinderen zal landen, nooit leeg zal terugkeren maar altijd een uitwerking zal hebben.”

Rutger en Marina van der Linden