Geloofsopvoeding: muziek van nu ‘met een boodschap’ voor kinderen

8 oktober 2018

Hoe voed je in deze tijd je kinderen op met het geloof? Waar loop je tegenaan? Wat is er allemaal over dit onderwerp geschreven? Welke eigentijdse muziek ‘met een boodschap’ is er allemaal? En wat zijn de ervaringen van andere ouders? Op deze website gaan we meer aandacht besteden aan het thema ‘geloofsopvoeding’. Deze keer een aantal muziektips voor kinderen, opgeschreven door twee muzikale ouders pur sang: Matthijs en Annemarie de Vroed.

Tot over de oren in de muziek

“Met een vader en moeder die tot over de oren in de muziek zitten, kan het bijna niet anders dan dat we een zoektocht gehad hebben naar leuke christelijke kindermuziek voor onze kinderen. Als kind opgevoed met Elly en Rikkert, kwam in de peutertijd van onze kinderen gewoon het oude repertoire weer voorbij. ‘Vertel het aan de mensen…’. Tot ze op school komen en je ontdekt: dit kan leuker! Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar ‘Make Some Noise Kids’? Bij ons thuis is ‘Het allerleukste liedje’ favoriet. Blijft zeker in je hoofd hangen. Het is een soort christelijke ‘Kinderen voor Kinderen’.”

Eigen afspeellijst op Spotify

“We hebben thuis Spotify en de kinderen hebben een eigen afspeellijst gemaakt. Zo kun je ook een beetje sturen naar welke muziek ze luisteren. Want ze luisteren natuurlijk ook ‘gewone’ muziek. ‘Opwekking Kids’ en ‘Oké 4 kids’ maken echt goede muziek, niet oubollig, en leuk voor basisschoolkinderen. Bijkomend voordeel is dat ook juffen en meesters deze bronnen kennen.”

Ook kanalen op YouTube

Als je geen Spotify hebt, kun je ook op YouTube kijken; het kanaal van ‘Make Some Noise Kids’ of het kanaal van ‘Meester Richard’ bijvoorbeeld. De liedjes komen ook vaak weer terug bij de Vakantiebijbelclub en op school.”

Leuke cd’s voor in de auto

“Bijbelkiosk De Parel verkoopt diverse cd’s voor bijvoorbeeld in de auto. Onze kinderen hebben ook een cd-speler op de kamer. Bij het spelen staat meestal een muziekje aan. De muziekkeuze is heel divers. Naast deze muziek zijn overigens bij ons ook de oude Vaya cd’s regelmatig te horen, haha. Wist je trouwens dat onze BLITZ ook een afspeellijst op Spotify heeft? We merken dat door de teksten van de muziek de kinderen ook veel vasthouden van de boodschap van het geloof.”

Matthijs en Annemarie de Vroed