Geloofsopvoeding: vaak naar de kerk, soms een feestelijke huisdienst

7 januari 2019

Hoe voed je in deze tijd je kinderen op met het geloof? Waar loop je tegenaan? Wat is er allemaal over dit onderwerp geschreven? Welke eigentijdse muziek ‘met een boodschap’ is er allemaal? En wat zijn de ervaringen van andere ouders? Op deze website besteden we regelmatig aandacht aan het thema ‘geloofsopvoeding’. Deze keer delen Richard en Nadine ter Meer hun ervaringen en zij doen dat door hun kinderen Jorik (4) en Manouk (1) ‘aan het woord’ te laten.

‘Als we niet naar de kerk gaan, doen we een huisdienst’

“Als kinderen gaan we graag naar de kerk. Lekker spelen bij de oppas of mee naar de BLITZ. Maar het komt wel eens voor dat we op zondag niet naar de kerk gaan, want papa en mama vinden normale morgendiensten soms ook een beetje saai. Thuisblijven vinden wij ook leuk, want als we dan de eierkoek met hagelslag opgegeten hebben, begint onze huisdienst.
Via een playlist van Spotify barst het feest los en uit de kast wordt de muziekkist gepakt. Deze zit tot over de rand toe gevuld met sambaballen, shakers, trommeltjes en andere instrumenten. Wat is het een lastige keuze welke we als eerste moeten pakken. Papa speelt op de gitaar en mama zingt de liedjes mee, maar ondertussen kennen wij de teksten ook (een beetje). Voor ons wordt het rondjes rennen en al dan niet ritmisch meeslaan op de verschillende instrumenten. Dit gaat ongeveer door tot heel de buurt wakker is of de playlist is afgelopen.”

Na de muziek is het tijd voor een verhaal uit de Bijbel

“Dan is het tijd voor een verhaal uit de Bijbel. We zijn allebei gedoopt dus de boekenkast staat vol met leuke kinderbijbelboekjes. We lezen een verhaal uit de Bijbel, meestal de Ark van Noach, want dan kunnen we diertjes zoeken en aanwijzen. Soms lezen we ook over Jezus, dat Hij overal en altijd om ons heen is. Dan kijken we naar links en rechts en zien we niets, maar we zien wel de foto van opa Joris staan. ‘Maar Jezus is toch bij opa Joris in de hemel?’ vragen we dan aan mama. ‘Ja’ zegt mama dan, ‘Jezus is overal, altijd om ons heen en ook bij opa Joris in de hemel’.”

Richard en Nadine ter Meer