Geloofsopvoeding: voorliefde voor natuur dankzij scheppingsverhaal

30 oktober 2018

Hoe voed je in deze tijd je kinderen op met het geloof? Waar loop je tegenaan? Wat is er allemaal over dit onderwerp geschreven? Welke eigentijdse muziek ‘met een boodschap’ is er allemaal? En wat zijn de ervaringen van andere ouders? Op deze website gaan we meer aandacht besteden aan het thema ‘geloofsopvoeding’. Deze keer gaat het over boeken, getipt door Joost en Susanna van den Engel.

In den beginne … ‘Mijn eerste bijbel’

“Bij de geboorte van onze zoon hebben wij het kinderboek Mijn eerste bijbel gekregen. Dit is een heel mooie bijbel met gekleurde tekeningen en korte verhalen. Met een gouden lintje kun je hem open maken. Het spreekt de kinderen erg aan en ze vinden het leuk om eruit voorgelezen te worden of er zelf uit te lezen. Boeken spelen sowieso een grote rol in ons gezin. Toen de kinderen nog klein waren, hebben we heel veel voorgelezen. Vooral prentenboeken met flapjes waren erg populair. Deze zijn er ook met bijbelverhalen. Op speelse wijze maken de kinderen zo op jonge leeftijd al kennis met de verhalen uit de bijbel.”

Indrukwekkend scheppingsverhaal

“Vooral het scheppingsverhaal heeft bij onze kinderen indruk gemaakt en dat zien we terug in hun voorliefde voor de natuur. Ze staan bij de kleinste bloemen en insecten stil en vinden het een wonder dat dit allemaal groeit en bloeit. Het programma Koek & ei van de EO (op www.zappelin.nl) sluit hier mooi bij aan. In elke aflevering leren de kinderen een voor hen nieuw aspect over een dier of een plantje in Gods schepping.”

Boeken in combinatie met muziek

Boeken in combinatie met muziek is ook een succes. Onze dochter is een groot fan van ‘Bijbelliedjes met CD’. Ze kan hier uren naar luisteren, meelezen in het boekje en erop dansen. Maar ook buitenshuis vinden we het belangrijk om met de geloofsopvoeding bezig te zijn. De kinderen gaan naar een christelijke school en we bezoeken kerkdiensten. Onze kinderen gaan van jongs af aan mee naar de kerk. Eerst naar de oppas en nu naar de BLITZ. Ze vinden het fijn om op allerlei verschillende manieren ‘samen’ met het geloof bezig te zijn.”

Joost en Susanna van den Engel