Geloofsopvoeding: wat zullen we lezen?

13 november 2018

Hoe voed je in deze tijd je kinderen op met het geloof? Waar loop je tegenaan? Wat is er allemaal over dit onderwerp geschreven? Welke eigentijdse muziek ‘met een boodschap’ is er allemaal? En wat zijn de ervaringen van andere ouders? Op deze website besteden we regelmatig aandacht aan het thema ‘geloofsopvoeding’. Ook deze keer gaat het over boeken en ander leesvoer, getipt door Walter en Judith Lodder.

Wat is het beste boek?

“Als je op geloofsopvoeding googelt, krijg je allerlei websites te zien. Onder meer van de EO, HGJB & het JOP. Maar er zijn ook verschillende apps voor je tablet of telefoon en uiteraard tal van boeken, die allemaal worden ze gepromoot als het beste boek. Maar wat ís dan het beste boek? Onze ouders en overgrootouders hebben toch ook verhalen aan ons verteld zonder al deze sociale media? Want de Bijbel is toch het boek met de mooiste verhalen? Als gezin mochten we verschillende Bijbels en bundels ontvangen tijdens momenten als de geboorte, de doop en de verjaardagen van onze kinderen. Voor elke leeftijd staat er inmiddels wel iets in de kast. De kinderen hebben alle hardcover boekjes volop zelf gelezen, of wij hebben ze eruit voorgelezen. Denk aan de verhalen over de Ark van Noach, Jozef en zijn broers en Daniël in de leeuwenkuil. Die kennen we allemaal.”

Boekentips: Samenleesbijbel en Eet ze!

“Op 24 oktober 2015 zijn we naar het NBG Bijbelfestival in Utrecht geweest, dat speciaal voor gezinnen werd georganiseerd. Op deze dag werd (onder meer) de Samenleesbijbel geïntroduceerd. Samen met 3.200 ouders en kinderen hebben we een waanzinnige dag beleefd met allerlei workshops, waaronder een workshop geloofsopvoeding, een voorstelling van de Zandtovenaar en allerlei activiteiten voor en met het gezin. Onderdeel van deze gezinsdag was een gigantische boekenmarkt. Naast de Samenleesbijbel hebben we het boek Eet ze! gekocht. Een heel praktisch en favoriet boek in ons gezin, waarmee je samen met je gezin de dag bespreekt: Wat lag er op je bordje? Wie heb je een compliment gemaakt? Voor wie wil je bidden? En een tekst van de dag en een gebed.”

Aanbevolen tijdschrift: Jente

“Ook lezen we graag uit het tijdschrift Jente. Deze maand was het thema: ‘Leren is niet een voorbereiding op het leven maar het leven zelf’. In Jente worden mooie verhalen gedeeld uit gezinnen over samen leren, thuis en op school.”

Je maakt je keuzes niet alleen

“De keuze in het aanbod vandaag de dag is zo groot, maar welke keuzes je ook in je leven maakt, weet dat je ze niet alleen maakt.
Jezus is een herder
En zijn schaapjes, dat zijn wij
Waar we ook naar toegaan
Hij is er altijd bij!
Zeg maar ‘Ja’ tegen de Here Jezus
In zijn kudde is het heel fijn
Hij wil zo graag voor je zorgen,
En voor altijd bij je zijn.”

Walter en Judith Lodder