Kerkenfotograaf maakt schitterende fotoreportage van Dorpskerk

6 augustus 2022

Hij had als kind al een fascinatie voor kerkgebouwen en aan die fascinatie gaf hij in 1990 voor het eerst vorm door van twee kerkgebouwen die gesloopt zouden worden, een fotoreportage te maken. Edward Ippel uit Hoorn (Noord-Holland) kon echter niet vermoeden dat die reportages het begin zouden zijn van een bijna eindeloze reeks fotoseries van kerken in en rondom Nederland. Eerder dit jaar bezocht hij ook de Dorpskerk in Zuidland en legde zowel het gebouw als het interieur prachtig vast.

Opknapbeurt interieur Dorpskerk

Over dat interieur gesproken: net voor de coronapandemie uitbrak, is de kerkzaal helemaal opgeknapt. De banken zijn bijvoorbeeld geschilderd en het houtwerk is bewerkt.

Ruim 2.200 kerken gezien, de meeste gefotografeerd

Terug naar fotograaf Edward Ippel. Na zijn eerste twee fotoreportages die hij in 1990 maakte, besloot hij alle neo-gotische kerkgebouwen in Nederland uit de periode 1855-1925 te fotograferen. Niet alleen kerken die binnen afzienbare tijd gesloopt zouden worden, maar álle neo-gotische kerken uit die periode. Daarna richtte hij zijn vizier op oudere kerkgebouwen, veelal (maar niet uitsluitend) Nederlands-Hervormd. “Ik heb nu ruim 2.200 kerken in Nederland gezien en de meeste daarvan ook op de foto gezet. Ook in het buitenland heb ik veel kerken en kathedralen gezien, vooral in België, Duitsland, Frankrijk en Engeland, maar ook in Ierland, Noorwegen, Spanje en nog een paar landen.”

Nog circa 30 kerken te gaan

Edward weet niet wanneer zijn levenswerk (want zo mogen we dit toch wel noemen) klaar is. “Ik heb nu nog een lijstje van zo’n 30 kerkgebouwen, maar dat lijstje blijft steeds ongeveer even lang, omdat ik telkens weer andere interessante kerkgebouwen ontdek. Het is leuk om te doen, je ziet veel van het land en je ontmoet veel leuke mensen. Maar helaas sluiten er ook veel kerken. Vooral bij de Rooms-Katholieke Kerk gaat het hard.”