PaasChallenge: een uitdagende route langs ‘Bijbelse’ plekken in Zuidland

23 april 2019

Van vrijdag 19 april 22.00 uur tot zaterdag 07.00 hebben 17 jongeren uit onze gemeente de Paaschallenge beleefd. Maria heeft ze met opdrachten en diverse puzzels door de tocht geleid. De deelnemers waren in de huid gekropen van de volgelingen van Jezus. Niet geheel ongevaarlijk, want ook ‘Romeinse politie’ liep in die nacht door Zuidland. Zeven locaties moesten door het oplossen van vraagstukken gevonden worden en op deze locaties werden diverse spellen gespeeld. Ze hebben met elkaar meer dan 13 kilometer gelopen.

Een weg langs ‘Bijbelse’ plekken in Zuidland

Elke deelnemer begon bij een gemeentelid. Exact om 22.00 uur mochten ze de brief van Maria openmaken. Vervolgens zijn ze naar het verzamelpunt op de Ring gegaan. De eerste locatie die gevonden moest worden, was vervolgens de timmerwerkplaats van Jaap Breeman. Hier was het ‘Laatste Avondmaal’ het thema. Daarna naar de ‘Tuin van Getsemane’, bij de familie Jongejan aan de Stationsweg. De volgelingen liepen vervolgens naar Van der Kaa aan de Biertsedijk. Hier was men in de ‘Tempel’. Het ‘Paleis’ was de volgende locatie bij Van Noort aan de Kerkweg 70. Vanuit het Paleis is de ‘Via Dolorosa’ gelopen naar de Zuidoortsedijk. Tijdens deze tocht hebben ze enigszins gevoeld hoe zwaar dat kruis geweest moet zijn; ze moesten elkáár op deze tocht dragen. Uiteindelijk kwamen ze aan op ‘Golgotha’, aan de Zuidoortsedijk. Hier zijn we stil geworden en hebben de jongeren allemaal een persoonlijke brief van Jezus gekregen.

Bekijk de video-impressie:

Brief van Jezus

In deze brief schrijft Jezus: “Ik weet het zeker: een zaadje moet sterven voor er leven uit kan komen. Door mijn leven los te laten, kan het leven winnen. Wil je mij ook vertrouwen, ook al kies ik er nu voor om te verliezen en te sterven? Hoe ga jij eigenlijk om met verlies? Welke momenten van verlies hebben impact gemaakt of zijn belangrijk voor je? Durf jij jezelf geven en te verliezen? Wanneer wel en wanneer niet? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Schrijf het op in een brief. Een brief aan mij zodat ik weet dat ik niet alleen sta.” Iedereen heeft vervolgens in stilte een persoonlijke brief aan Jezus geschreven.

De ontknoping

De ontknoping vond vervolgens bij zonsopgang plaats bij de ‘Opstanding’, bij de uitkijktoren aan de Beningerwaard. De laatste puzzel moesten worden opgelost met behulp van de verkregen strafpunten. De puzzel was makkelijker geweest als ze nog meer strafpunten hadden gehad… Winnen door te verliezen dus!

Ontbijt in de Welkomkerk als afsluiting

Als afsluiting was er een gezamenlijk ontbijt in de Welkomkerk. Tijdens de Paasdienst op zondagmorgen hebben de jongeren hun brief weer teruggekregen met als laatste opdracht: “Als een zaadje niet eerst sterft in de grond, zal het niet groeien.  Lees je brief aan Jezus nogmaals en begraaf het daarna in de grond, bijvoorbeeld je tuin. Het briefpapier is namelijk gemaakt van groeipapier. Hieruit zullen bloemen groeien.”