Schikkingen Advent en Kerst (december 2017)

20 december 2017

Tijdens en in de aanloop naar belangrijke momenten in het kerkelijk jaar zijn in onze kerken altijd liturgische schikkingen te zien. Die symboliseren de periode of het moment waar we als gemeente naartoe leven, of het thema dat in de erediensten en verkondigingen centraal staat.

Ook voor de Adventstijd (december 2017) is weer een schikking gemaakt, die elke week wordt aangepast.

Schikking eerste zondag van Advent (zondag 3 december):

De tekst bij de schikking van de eerste zondag van Advent:
Op de eerste zondag van de Adventstijd worden we opgeroepen tot waakzaamheid, om goed te kijken naar de kleine tekenen van verwachting. Hoor, een stem die roept in de woestijn. Baan voor de Heer een weg. Effen in de wildernis een pad voor onze God. De donkere lavastenen geven weer dat ook wij soms over een pad vol moeilijkheden moeten gaan. Maar … te midden daarvan zien we witte roosjes en een anker. Die geven de hoop weer.

Schikking tweede zondag van Advent (zondag 10 december):

De tekst bij de schikking van de tweede zondag van Advent:
We zijn onderweg naar het licht en aangekomen op de tweede zondag van Advent. Via de lava stenen volgen we het pad. De witte kerststerren en klimop geven ons troost en nemen de angst weg. Het anker bemoedigt ons als beeld van hoop en standvastigheid. In die zekerheid mogen we verder gaan. Vanwege de doop van Wies in de Dorpskerk is in de schikking ook een schaal met water verwerkt.

Schikking derde zondag van Advent (zondag 17 december):

De tekst bij de schikking van de derde zondag van Advent:
Op de derde zondag van Advent klinkt de vreugde door in de kleur van de bloemen en van het roze kleed. We horen de aankondiging van de geboorte van Johannes. Johannes als wegbereider voor Hem die komt om Gods koninkrijk gestalte te geven. We vervolgen de weg naar het aanstaande feest.

Schikking vierde zondag van Advent (zondag 24 december):

De tekst bij de schikking van de vierde zondag van Advent:
De witte lelie staat symbool voor Maria. Zij is beschikbaar om Gods weg met haar te gaan. De rode rozen staan voor Gods liefde, met de woorden van Jona aangeduid als genadig, liefdevol, geduldig en trouw. De klimop en het anker verbeelden samen de Hoop. Zo zien we op de laatste Adventszondag uit naar het Kerstfeest.

Schikking Kerstnachtdienst (zondag 24 december):

De tekst bij de schikking van de Kerstnachtdienst:
Het anker staat voor hoop. De schikking is gemaakt van witte bloemen. Deze staan voor reinheid. De rozen staan voor de liefde en de vingerbladbladeren verwijzen naar de hand van God, die naar ons wordt uitgestoken. Het boeket is gedeeltelijk versluierd. Dat is symbolisch omdat deze dienst een aanloop is naar het kerstfeest.

Schikking Eerste kerstdag (maandag 25 december):

De tekst bij de schikking van Eerste Kerstdag:
Het anker staat voor hoop. De schikking is gemaakt van witte bloemen. Deze staan voor reinheid. De klimop staat voor de trouw van God. De rozen staan voor de liefde en de vingerbladbladeren verwijzen naar de hand van God, die naar ons wordt uitgestoken.