Schikking Advent en Kerst (2022)

8 december 2022

Tijdens en in de aanloop naar belangrijke momenten in het kerkelijk jaar zijn in onze kerken altijd liturgische schikkingen te zien. Die symboliseren de periode of het moment waar we als gemeente naartoe leven, of het thema dat in de erediensten en verkondigingen centraal staat.

Ook voor de Advents- en Kersttijd (november en december 2022) is weer een schikking gemaakt, die elke week wordt aangepast.

Schikking Eerste Kerstdag (zondag 25 december):

De tekst bij de schikking van Eerste Kerstdag:
Vandaag vieren we dat het Licht van God onder ons is komen wonen. Jezus is geboren in een stal. We zien dit in de uitbundige witte schikking en de stal. In de stal is iedereen welkom!!

Schikking vierde zondag van Advent (zondag 18 december):

De tekst bij de schikking van de vierde zondag van Advent:
Op de vierde zondag van Advent gaat het over Simeon en Anna. Twee oude profeten die hun leven lang gewacht hebben op de geboorte van Jezus. Ze zien Jezus als hij 40 dagen oud is en met Jozef en Maria in de tempel komt. Gods belofte is vervuld. In de schikking zien we 2 amaryllissen, zij staan voor Simeon en Hanna die vervuld zijn van de Heilige Geest. De amaryllis in knop staat voor Jezus, de knop voorspelt dat een nieuw seizoen aanbreekt, het seizoen van Gods genade! Het groen in de schikking staat voor hoop en toekomst. God, kom met Uw Geest! Doe Uw stralende licht over ons opgaan!

Schikking derde zondag van Advent (zondag 11 december):

De tekst bij de schikking van de derde zondag van Advent:
Op deze derde zondag van Advent breekt het licht van Gods koninkrijk door. De paarse kleur die hoort bij Advent, verandert in roze. Dit zien we terug in de roze rozen. Klimop staat symbool voor hoop en nieuw leven. Wanneer Jozef hoort dat Maria zwanger is, valt zijn droom in stukjes uiteen. Dit komt tot uiting in de kleine witte bloemen. De lelie staat symbool voor de engel. Deze verschijnt in een droom aan Jozef en zegt dat Jozef niet bang hoeft te zijn; het kind dat Maria draagt, is verwekt door de heilige Geest.

Schikking tweede zondag van Advent (zondag 4 december):

De tekst bij de schikking van de tweede zondag van Advent:
Op deze tweede zondag van Advent horen we hoe de engel Gabriël Maria komt vertellen dat zij zwanger zal worden van een zoon die zij de naam Jezus moet geven. Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd. In de schikking zien we een witte lelie die staat voor de zuiverheid van Maria en rode bloemen als symbool voor het ontvangen van Gods Geest.

Schikking eerste zondag van Advent, tevens afscheid dominee Hamstra (zondag 27 november):

De tekst bij de schikking van de eerste zondag van Advent:
De tijd van Advent is de tijd van de verwachting. We kijken uit naar de komst van het Kind in de kribbe. We zien witte lelies en rozen in de schikking: symbool van maagdelijkheid en zuiverheid. Ze verwijzen naar Maria die het Kind mag baren. Rozen staan ook voor een nieuw begin. Dominee Auke Hamstra neemt helaas afscheid van onze gemeente, maar er is ook voor hem een nieuw begin. De schikking verbeeldt de toekomstverwachting voor hem. In Jeremia 29, vers 11 wordt dit uitgesproken: ‘Mijn plan met u staat vast’, spreekt de Heer. ‘Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk. Ik zal u een hoopvolle toekomst geven.’ De notenbalk staat voor de muziek waar Auke van houdt: ‘U zij de Glorie’. Een lied dat we allemaal vol liefde kunnen meezingen. Onderin de schikking zien we de handbladeren: het is al in Gods hand!