Schikkingen Advent en Kerst (december 2018)

4 december 2018

Tijdens en in de aanloop naar belangrijke momenten in het kerkelijk jaar zijn in onze kerken altijd liturgische schikkingen te zien. Die symboliseren de periode of het moment waar we als gemeente naartoe leven, of het thema dat in de erediensten en verkondigingen centraal staat.

Ook voor de Adventstijd (december 2018) is weer een schikking gemaakt, die elke week wordt aangepast.

Schikking eerste zondag van Advent (zondag 2 december):

De tekst bij de schikking van de eerste zondag van Advent:

Vanuit het donker naar het licht
Op de eerste adventszondag is de schikking donker van kleur. Daarna worden de kleuren lichter. Je kunt het zien als het groeien van een bol; eerst in de aarde, in het binnenste van de bol, later in het volle licht, groen en bloeiend. De basis voor de ‘aarde’ is een boomstam.

Meditatieve tekst:
Donker is het leven
voor de jongeren in Pretoria,
duistere profetieën en vernietigend geweld
en een nieuwe dag begint.

Geef licht aan kinderen in gewelddadige wijken van Zuid-Afrika
Veel zwarte jongeren in Pretoria hebben geen toekomstperspectief. Zij groeien op in gebroken gezinnen en gewelddadige wijken in een donkere omgeving. De helft van hen maakt de middelbare school niet af en 40 procent van de jongeren tussen 15 en 34 jaar is werkloos. De toekomst is voor hen vaak een duister gat.

Schikking tweede zondag van Advent (zondag 9 december):

De tekst bij de schikking van de tweede zondag van Advent:

Vandaag op de tweede zondag van Advent zijn we een stapje verder op weg naar het licht. Daarom is er meer kleur in de schikking aangebracht, met besjes en paarse bloemen. Paars is de kleur van Advent. De kleur van het heilige Goddelijke.

Kinderen in donker Bogota
vinden soms graag lichtstralen
het kromme wordt recht,
een nieuw begin.

Schikking derde zondag van Advent (zondag 16 december):

De tekst bij de schikking van de derde zondag van Advent:

Vandaag op derde zondag van Advent zijn we weer een stapje verder op weg naar het licht. Daarom is er nog meer kleur in de schikking aangebracht met roze bloemen. De kleur paars licht op tot roze. Het licht breekt door.

Kinderen die anders zijn,
God beschermt,
door God begenadigd,
dromen bewaarheid,
Leven naar het licht.

Schikking vierde zondag van Advent (zondag 23 december):

De tekst bij de schikking van de vierde zondag van Advent:

De vierde adventskaars brandt. Het is bijna Kerst. Het groene blad in de schikking staat voor hoop en verwachten. De kleine witte bloemetjes symboliseren dat er al iets van Gods licht doorbreekt. In het licht van Gods Zoon brengt Hij in kleinheid Zijn grootheid dichtbij.

Schikking Eerste Kerstdag (dinsdag 25 december):

De tekst bij de schikking van Eerste Kerstdag:

Vandaag is in de schikking het paarse kleed vervangen door het witte kleed. Wit staat voor feest in de kerk. De bloemen zijn wit en symboliseren de reinheid van het pasgeboren Kind. Door het duister zijn we naar het licht gekomen. In Jesaja en Johannes horen we daarover vertellen. Licht dat de duisternis verdrijft, liefde dat harten verwarmt. Inspiratie om er te zijn voor de ander.