Schoenendozen vullen voor kansarme kinderen in Togo

13 oktober 2021

De Schoenendoosactie gaat weer beginnen. Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 november kun je een schoenendoos met nuttige spullen voor kansarme kinderen vullen en inleveren bij de scholen De Vlasbloem en De Aanwas. Komt dat niet uit, dan kun je je doos op zondag 14 november inleveren in de Welkomkerk. De Zuidlandse dozen gaan naar kinderen in Togo. Maar wat stop je er ook alweer in? En hoe lever je de doos aan? Een paar tips: 

  • Plak de doos niet dicht en pak ‘m ook niet in als een cadeautje, maar doe er een breed elastiek om. De dozen worden in Nederland, en soms ook onderweg, gecontroleerd. En opnieuw dichtgeplakt zijn ze niet meer zo mooi als jij graag wilde.
  • Vergeet de jongen/meisje sticker met leeftijd niet op het deksel. Die is erg belangrijk voor het controleren en uitdelen van de dozen.
  • Doe er nuttige spullen in, zoals schriften, pennen, potloden, kleurpotloden (geen stiften), een puntenslijper, zeep, een tandenborstel, tandpasta en een knuffel. Dit mag worden aangevuld met zaken als een kleurboek, een etui, een lineaal, een pop, een speelgoedauto, een kleine bal, een springtouw, een kam en/of borstel e.d. Wat niet in de dozen mag: snoep, etenswaren, spullen met batterijen, een knuffen in de vorm van een varken en oorlogsspeelgoed.
  • De envelop met bijdrage (5 euro) geef je aan de juf of meester. Niet in de doos doen! Het geld wordt apart verstuurd.
  • Natuurlijk mag je je eigen doos versieren en vullen. Maar je mag ook één doos maken met je broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje.
  • Ken je iemand die niet in Zuidland op school zit en ook zo’n doos wil maken, neem dan een extra folder mee.

Dit jaar geen schoenendoosdienst

Helaas is er geen Schoenendoosdienst. Nog steeds een uitvloeisel van corona. De dozen worden op de scholen en in de kerk opgehaald en naar de hal bij het bedrijf POLS gebracht. Daar zullen ze niet meer gecontroleerd gaan worden, omdat het Verwerkingscentrum in Zuidland stopt. In 18 jaar zijn hier 277.505 schoenendozen verwerkt. Al die dozen hebben een grote glimlach op evenzoveel kindergezichten getoverd. Dat is iets waar de organisatie en alle vrijwilligers heel dankbaar voor zijn. De schoenendozen gaan voortaan vanuit het gebouw van POLS naar een ander Verwerkingscentrum en – dit jaar – van daaruit naar Togo. Meer informatie lees je op de Facebookpagina van de Schoenendoosactie.

Het Verwerkingscentrum stopt? Toch niet helemaal

Het Verwerkingscentrum voor de Schoenendoosactie bij POLS stopt dus. Maar toch niet helemaal. Het is gelukt om in een kleine setting in de kantine door te gaan, met de groep vrijwilligers van de dinsdag. Enig voorbehoud: dit blijft zo tot het gebouw gesloopt wordt. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat de groep vrijwilligers die kan blijven klein materiaal gaat verwerken, te ontvangen van particulieren, rommelmarkten en dergelijke. Ook kunnen ze spullen als haak-, brei-, naai- en knutselwerk ontvangen. En de aanvoer vanuit de kringloopwinkels in het Drechtstedengebied blijft ook bestaan.