Toch doorstart voor Schoenendoosactie Zuidland. Spullen inleveren vanaf februari

5 januari 2023

De Schoenendoosactie Zuidland, de inzameling van spullen voor kinderen in arme landen, blijft toch bestaan. Wel in een andere vorm, en op een andere plek. Vanaf februari kun je zelfgemaakte en nieuw gekochte spullen aanbieden bij Ineke van de Graaff, steeds op een dinsdag (de vertrouwde inleverdag). Het adres: Biertsedijk Oost 6 in Simonshaven (naast wijndomein De Vier Ambachten).

Prachtige jaren, met uiteindelijk ruim 280 (!) vrijwilligers

19 jaar lang werd de Schoenendoosactie georganiseerd bij de firma POLS in Zuidland. Vanwege brandveiligheidseisen kon dat niet meer. Werkten in het eerste jaar 73 vrijwilligers aan het innemen en verwerken van de spullen, later groeide dat uit tot uiteindelijk ruim 280 vrijwilligers. Initiatiefnemer Carin Schenk blikt terug op een prachtige tijd. “Wat een prachtige jaren hebben we gehad en wat een mooie, lieve en bijzondere mensen hebben we mogen ontmoeten en leren kennen. Het is, terugkijkend, ongelooflijk hoe een hobby uit kan groeien tot een klein bedrijfje, want dat was het, tijdens de grote verwerkingsperiode in november. Ik genoot tijdens die periode, want daar leefde ik het gehele jaar naar toe. Het aantal vrijwilligers groeide van 73 personen gedurende het eerste jaar tot ruim 280 de laatste grote verwerkingsperiode. Geweldig! Wat een enthousiasme, wat een gedrevenheid. Sommige vrijwilligers zagen we één keer, maar de meeste vrijwilligers kwamen toch meerdere dagdelen. Een klein aantal was eigenlijk elke dag van de partij! Dank, dank, dank! Mensen die elkaar totaal niet kenden, raakten met elkaar aan de praat en zochten elkaar een volgend jaar weer op en kletsten verder. Contacten groeiden. Later kwamen de dinsdagen erbij, wat uitgroeide tot een vaste groep van circa twintig personen. Eerst in een zaaltje in de kerk, later in de pastorie aan de Raadhuisstraat en daarna in de kantine bij Pols. Voor die groep is ’t (denk ik) het moeilijkst dat we gestopt zijn, want dat waren dinsdagen van pure gezelligheid. Dagen met een lach en een traan. Natuurlijk weet iedereen dat aan alles een eind komt, maar als dat moment er dan ook is …”

Welke spullen kun je aanbieden? Bekijk de lijst op Facebook

Gelukkig blijft er voor Zuidland dus een adres waar spullen ingeleverd kunnen worden: Biertsedijk Oost 6 in Simonshaven. Het wordt wel anders dan anders. Er is geen ploeg met vrijwilligers om spullen te sorteren en/of gevulde schoenendozen te controleren. Ineke doet het alleen, met een beetje hulp. Zij zamelt de spullen in, die vervolgens eens in de zoveel tijd door de landelijke organisatie bij haar worden opgehaald. De lijst met spullen die je kunt inleveren, is ook beperkter dan voorheen, maar toch altijd nog behoorlijk lang. Die lijst staat op de (vertrouwde) Facebookpagina van de Schoenendoosactie. Inleveren kan met ingang van februari op de dinsdag. Heb je vragen? Of wil je op een ander moment spullen aanbieden? Bel dan 06-20989817 of stuur een e-mail: schoenendoosactievczuidland@gmail.com.

Coördinator voor inzameling in kerk en scholen gezocht

Nog wel gezocht: iemand die de jaarlijkse inname van gevulde schoenendozen bij de kerk en de scholen in Zuidland wil coördineren. Want er is goede hoop dat dat deel van de actie ook blijft bestaan. Heb je interesse? Meld je aan bij Carin Schenk via hetzelfde e-mailadres.